Autóklíma karbantartás vajon milyen gyakran szükséges?

Fontos az autóklíma karbantartás? Nem gondolnánk, de az elhanyagolása bizony számos veszélyt rejt magában.

Sajnos nagyon sokan még az éves kötelező karbantartást sem végzik el, pedig az autóklíma tisztítás és karbantartás nagyon fontos! Minden évben szükség lenne a pollenszűrű cseréjére és a fertőtlenítésre, a teljes rendszer tisztítására.  A magára hagyott klíma sokat veszít a teljesítményéből, növelheti a fogyasztást, ráadásul  allergiás reakciókat okozhat.

Közeledik a jóidő, gondoljon az autóklíma tisztításra!

 

A tavasz közeledik, ezért egyre gyakrabban van olyan meleg, hogy már a légkondiconáló berendezés használatára is szükség lehet az autókban A legtöbb emberben fel sem merült, hogy régóta, hónapok óta nem használta az autóklíma rendszerét, és ha egészséggükkel probléma van, arra sem gondolnak, hogy köhögésük hátterében a nem megfelelően karbantartott klímaberendezés áll.

Minden autóklímás szakember maximálisan egyetért abban, hogy az autóklíma rendszerét évente kell karbantartani, de ezt azonban sokan nem veszik figyelembe. A hűtőközeget ellenőrizni, utántölteni kell és a szárítószűrő cseréje is évente-kétévente esedékes. Az autóklíma rendszer nyitott rendszer, nem hasonlítható az otthoni hűtőberendezéshez.

Amennyiben nem használják a légkondicionálót, márpedig itt Magyarországon télen ez elég ritka, akkor a hűtőközeg  (klímagáz) nem áramlik a rendszerben, így különböző tömítések kiszáradnak, repedeznek, ezért a hűtőközeg fokozatosan elszivárog a rendszerből, amely az autóklíma hatékonyságát fokozatosan csökkenti, majd egy idő után már nem tudja a levegőt lehűteni.

A pollenszűrű cseréje 5000-8000 kilóméterenként szükséges. Ha a pollenszűrő eltömődik, akkor már nem képes átereszteni a kívánt levegő mennyiségét, ami elsősorban a hűtés hatékonyságát csökkenti, de a koszos szűrőben allergiát, és légzőszervi megbetegségeket okozó gombák és baktériumok is megtelepedhetnek.